Pessin, Illusian ja Yrjö Kokon näyttelijät julkistettu!

Kuvassa puvustuksen toteuttaja Anu Ojala-Marano, näyttelijä Toni Nikka, ohjaaja Jyri Siimes, näyttelijä Juulia Pihlajaviita ja koreografi Tiina Santavuo. Kuva Juho-Erik Mikkola.

Tiedote: VT_Pessi_ja_Illusia_tiedote (pdf)

Vihreä Teatteri tuo kesällä 2017 Kirjurinluodon kesäteatteriin näyttävän musikaaliversion Yrjö Kokon alun perin jatkosodan rintamalla lapsilleen kirjoittamasta tarinasta. Tuosta joululehteen tarkoitetusta sadusta kehkeytyi upseeritoverien kehotuksesta kirjailijan tunnetuin teos, Pessi ja Illusia (1944; lastenkirjaksi muokattu 1963).

Vihreän Teatterin Pessi ja Illusia kysyy, ovatko ihmiset ja maailma muuttuneet kovasti kuluneina vuosina, vai ovatko kysymyksemme edelleen samoja kuin viattomalla peikolla ja keijulla yli 70 vuotta sitten. Pessi ja Illusia käsittelee suomalaista luontoa, sotaa ja sitä, millaisessa maailmassa elämme, kuinka sen näemme, ja miten siitä puhumme. 
Luonnon ja sadun vuoropuhelu on tarinassa jatkuvasti läsnä. Metsäluonnon olennot ja ilmiöt eivät toimi vain lavastuksena, vaan niillä on oma äänensä. Lisäksi jatkuvana taustana on sota, jonka tarkoitus on eläimille ja metsänhengille aikamoinen arvoitus.

Osa Valtioneuvoston kansallista Suomi 100 -ohjelmaa

Kokon kuolemasta tulee vuonna 2017 kuluneeksi 40 vuotta. Samalla itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta. Käsikirjoittaja Kati Oksasen Vihreälle Teatterille tekemä uusi dramatisointi sodan allegoriaksi kirjoitetusta herkänkauniista sadusta on mukana valtioneuvoston Suomi 100 -ohjelmassa, ja se juhlistaa niin 100-vuotiasta itsenäisyyttä kuin kansallisesti merkittävän kirjailija Kokon elämää.

Kunnianosoitus suomalaiselle taiteelle

Tarinasta on tehty useita taidokkaita näyttämö- ja elokuvaversioita. Vihreän Teatterin Pessi ja Illusia kunnioittaa alkuteosta, mutta luo uuden tulkinnan: niin teksti kuin esillepano ovat tribuutti paitsi suomalaisen kirjallisuuden, myös kuvataiteen ja esittävien taiteiden perinteelle.

Taide-elämyksestä eläväksi kulttuuriperinnöksi

Vihreä Teatteri rakentaa alkuteokselle uskollista fantasiamusikaalia, joka tutkii myös ajan muutosta ja ihmisen muuttumattomuutta: Pessi ja Illusia kuljettaa vakavasta pohdinnasta kuumeiseen toimintaan, surusta huumoriin ja takaisin, katsojan kokoisesti. Teatterielämys tekee eläväksi suomalaista historiaa ja kulttuuria, ja toimii näin paitsi taide-, myös kulttuuriperintökasvatuksen välineenä.

Taiteentekijät ja kulttuuritoimijat tiiviissä yhteistyössä

Vihreän Teatterin musikaalin säveltää ja orkesteria johtaa Marianne Koto. Laulut sanoittaa Kati Oksanen. Koreografina toimii Tiina Santavuo. Seikkailun ohjaa Kirjurinluodon lavalle Jyri Siimes, ja graafinen suunnittelu on Vesa Kuulan käsialaa. Sadun loistoa luo näyttämölle myös muu taiteellinen henkilökuntamme: lavastaja Kari Niemi, pukusuunnittelija Juha Lönnberg, puvustuksen toteuttaja Anu Ojala-Marano sekä kampaus- ja maskeeraussuunnittelija Hanna Mäkelä. Näyttämöllä nähdään suuri joukko teatterin taitajia. Yli 90 koe-esiintyjän joukosta valittiin pääosia näyttelemään Toni Nikka (Pessi), Juulia Pihlajaviita (Illusia) sekä Veikko Pukkila (Yrjö Kokko). Monikymmenpäisen näyttelijäjoukon roolitukset tapahtuvat syksyn ja talven aikana harjoitusleireillä.

Teksti: Yrjö Kokko
Dramatisointi: Kati Oksanen
Sävellys, musiikinohjaus: Marianne Koto
Ohjaus: Jyri Siimes
Koreografia: Tiina Santavuo
Lavastus: Kari Niemi
Pukusuunnittelu: Juha Lönnberg
Puvustuksen toteutus: Anu Ojala-Marano
Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu: Hanna Mäkelä
AV-suunnittelu: Antti-Jussi Marjamäki ja Juho-Erik Mikkola
Valo-ja äänitekniikka: Seppo Saarinen ja Juho-Erik Mikkola
Graafinen suunnittelu: Vesa Kuula

Päärooleissa:

Pessi: Toni Nikka
Illusia: Juulia Pihlajaviita
Yrjö Kokko: Veikko Pukkila

Esitykset

Pessi ja Illusia esitetään Kirjurinluodon kesäteatterissa ajalla 22.7.–18.8.2017. Lipunmyynti avautuu 1.11.2016. Lisätietoa verkkosivultamme www.vihreateatteri.fi.

Yhteydenotot:
Sari Östman, tiedottaja
puh. 050 401 6296 / vihreateatteri@gmail.com

Share