Vihreä Teatteri tarttuu keskiaikaiseen teatteriperinteeseen

Vihreä Teatteri aloitti lokakuussa 2015 aikuisten harrastajien koulutusohjelman, joka tarjoaa opetusta näyttelijäntyön eri osa-alueilta. Kevään 2016 aikana Teatteripakki on opiskellut näyttelijä Ulla-Maija Aho-Harnettin johdolla commedia dell’artea, perinteikästä italialaista teatteritaiteen muotoa. Commedia dell’arte perustuu tuttuihin tyyppihahmoihin, joista useimmat tuntevat ainakin Harlekiinin. Hahmojen ympärille rakennetaan pääosin improvisoiden vaihtelevia tarinoita, jotka aikoinaan esitettiin ohikulkevalle yleisölle toreilla ja piazzoilla – ja nyt Porissa kävelykadun kupeessa koulutusohjelman opinnäytteinä.

Vihreän Teatterin Teatteripakki esittää Kulttuurin superlauantaina 21.5.2016 klo 13 Eetunaukion lavalla kaksi commedia dell’arte-skenariota. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Käviksen kanssa. Toivotamme kaikki kaupunkilaiset tervetulleiksi viettämään reilun puolituntisen kanssamme!

– Italiassa 1500-luvulla syntynyt commedia dell’arte on ilmaisultaan hyvin fyysinen teatterimuoto, joka perustuu taitavien näyttelijöiden virtuoosimaiseen osaamiseen. Hahmojen luonteet ja vaatetus ovat pitkälle vakiintuneita. Useimpien habitukseen kuuluvat myös puolinaamiot. Tarinoiden juoni eli skenario on ennalta määrätty, itse repliikit improvisoidaan, kertoo kurssin opettaja Ulla-Maija Aho-Harnett. – Näytelmissä kritisoitiin usein myös valtaapitäviä ja heidän hallintoaan, vaikka lemmenseikkailut erilaisine sekaannuksineen olivat yleensä juonirakennelmien pääasiallinen kehys.

Pantalonen hammas

Pantalonen hammas” keskittyy nimensä mukaisesti rikkaan ja saidan Pantalonen hammassärkyyn, joka on parannettava. Parantumista mutkistavat osaamaton Tohtori, uskoton vaimo Franseschina ja naimaton tytär, Isabella. Franseschina-äiti yrittää opettaa tytärtään miellyttämään kosijoita, tosin huonolla menestyksellä, sillä tällä on jo mielitietty katsottuna. Äidillä itselläänkin on ”salarakas”, kapteeni Spavento, joka ilmestyy tuon tuostakin kuhertelemaan aina kun Pantalonen silmä välttää. Harlekiini, Pantalonen palvelija, yrittää hänkin parhaansa mukaan sekoittaa soppaa ohjailemalla tapahtumia.

Rooleissa:

Pantalone, rikas kauppias Venetsiasta – Markku Hesso
Franseschina, hänen nuorehko vaimonsa – Mariia Laakso
Isabella, heidän naimaton tyttärensä – Milla Simula
Harlekiini, Pantalonen palvelija – Joonas Silmu
Tohtori, lääketieteen professori ja yliyliylilääkäri Husista – Johanna Santanen
Kapteeni Spavento, Franseschinan salainen rakastaja – Terhi Räty

Roomalainen rutto

”Roomalainen rutto” -skenariossa Tohtori haluaa naittaa tyttärensä Isabellan vanhalle ja rikkaalle Pantalonelle. Tyttö itse ei kuitenkaan ole halukas, sillä hänellä on jo rakastettu. Pantalone saapuu ”kosioretkelle”, ja pian keskustelu kääntyy myötäjäisiin. Tohtori lupaa Pantalonelle rakennuttamansa kartanon, jota ukot lähtevät katsastamaan. Sillä aikaa Isabella ja palvelijat juonivat suunnitelman, jonka avulla irvokas naimakauppa vältetään. Ja pian Tohtori on jälleen saman ongelman edessä: tytär on edelleen naimaton. Asioita mutkistamaan saapuu hetkeksi myös pöyhkeilevä sotaurho, kapteeni Spavento, jonka ego on urotöitä suurempi.

Rooleissa:

Tohtori, lääketieteen ja psykiatrian tohtori – Mirja Piippo
Isabella, hänen tyttärensä – Milla Simula
Colombina, heidän palvelijattarensa, Harlekiinin rakastettu – Melissa Laakkonen
Pantalone, roomalainen talonrakennuttaja, Tohtorin ystävä ja Isabellan kosija – Markku Hesso
Harlekiini, Pantalonen palvelija, Colombinan mielitietty – Kim Kihlström
Kapteeni Spavento, bolognalainen sotaurho ja naistenmies – Terhi Räty

Dramatisointi ja ohjaus: Ulla-Maija Aho-Harnett
Lavasterakennus: Kari Niemi
Puvustus: Anu Ojala-Marano
Lavastemaalaus ja tarpeistonvalmistus: Anniina Söderberg

 

Share